Artikel XXIII

De Zwarte Maan in de horoscoop

algemene betekenissen in de Huizen en Tekens.

© Wout Hendrickx

Ook hier is, net zoals bij het artikel over de algemene betekenissen van de Maansknopen, gekozen om deze paarsgewijs weer te geven.

Een belangrijke opmerking. Er doen zich situaties voor dat een cliënt niet direct de positie van de Zwarte Maan in een Huis herkent. Meestal helpt het dan als men deze benaderd vanuit het huis waar deze over heerst, immers deze worden ook "geweigerd". Dus de Huizen waar Leeuw of Steenbok op de cusp staan. Via deze omleiding wordt de positie in het Huis gaandeweg wel herkend.

Zwarte Maan in Ram, 1e Huis – Priapus in Weegschaal, 7e Huis.

Meestal ervaart de omgeving deze personen als een soort van stoplicht, aan of uit.

Met de Zwarte Maan in I is er direct een richting hoe je als klein kind de wereld moet verkennen. Doordat deze richting er is zoek je al vroeg situaties op die vergeleken met andere kinderen ronduit gevaarlijk kunnen zijn, maar je blijft wel strak bij jezelf. Maar je leert er wel een hoop van. Hier kan een behoorlijke eigenwijsheid door ontstaan die je vaak in conflict kan brengen met de ouderen of anderen om je heen. Dit conflict mondt uiteraard uit dat mensen je persoonlijk weigeren en je laten merken dat je niets bent en er ook niet bij mag horen. Men kan je zelfs arrogant vinden. Maar laat de ander maar van je denken wat ze willen, de weg die jij wil lopen loop je met een soort zekerheid die bij de meeste mensen ver te zoeken is! Je uiterlijk heeft ook vaak iets uitzonderlijks, of heel mooi of het tegengestelde. Sean Connery versus Ringo Star. Als Priapus dan aangezet wordt het volgende. Elke keer de ander gewoon die respons geven waar deze om lijkt te vragen. Of ook al vraagt hij of zij er niet om, in een keer een diep menselijk contact zoeken, waar grensoverschrijdend gedrag ook bij kan horen. Toch juist doordat de Zwarte Maan in de Ascendant staat is er amper een vermogen om je echt te verbinden met de ander, waardoor de ander geregeld op het verkeerde been gezet wordt! Meent ie het nou of niet? Vandaar het stoplicht.

Een mooi voorbeeld met de Zwarte Maan in I is Sean Connery die toch een bepaalde geslotenheid, verstilling en ernst laat zien. Soms op het magische af, uiteindelijk is de Zwarte Maan iets magisch die via de Ascendant uiteraard direct zichtbaar is!

Zwarte Maan in Stier, 2e Huis – Priapus in Schorpioen, 8e Huis.

Kwaliteit! De ander begrijpt jou kwaliteitseisen absoluut niet, terwijl jij niet snapt waarom die ander met die rommel thuiskomt. Of dit nu lekkere kaasjes zijn of een duur en mooi horloge maakt niet uit. Van kinds af aan heb je een meer dan uitstekende neus om de “constructie” van dingen te zien. Zodra je hier je moeder naar vraagt wordt zij erg onzeker, hoe kan zo’n wijsneus dit nu zien, ik zie dit geeneens! Dus zij kan jou geen respons geven waar jij naar smacht. Dit is haar vorm van weigering en maakt jou hoogst onzeker. Vaak is faalangst daar het gevolg van. Omdat je een neus hebt voor functionaliteit en esthetiek is jouw gezeur om dat ene, in jouw ogen enige echte speeltje, voor jouw ouders een ramp. Hierdoor word jouw geniale inzicht in functionaliteit en esthetiek steeds meer geweigerd. Uiteraard speelt hier ook in mee dat je een scherp inzicht in je eigen talenten hebt, iets wat de meeste mensen nu eenmaal niet kunnen zeggen, dit wordt vervolgens ook ijskoud door de wereld geweigerd! Je vluchtroute naar Priapus kan te maken hebben met dat je je vol in het leven stort, waar dit je dan ook mag brengen! Dit kan zelfs eindigen in een slaapplaats bij het Leger des Heils! Maar vaak zie je hier ook therapeuten die elke keer opnieuw met het grootste gemak een nieuwe cliënt aannemen.

Luciano Pavarotti is een mooi voorbeeld van de Zwarte Maan in II, want het heeft ook te maken met de stem, tja, zingen kan die man!

Zwarte Maan in Tweelingen, 3e Huis – Priapus in Boogschutter, 9e Huis.

Hier een fenomenaal inzicht in taal en communicatie. Maar ook voor wat er zich rondom jou afspeelt, je directe omgeving, bijvoorbeeld de straat en de buren. Of letterlijk datgene wat je zintuigen direct kunnen registreren. Maar ook je broers en of zussen en mocht je een tweeling zijn met deze positionering, dan is het vaak levenslang twee handen op een buik. Maar of je omgeving deze fenomenale registratie kwaliteit nu waardeert is een tweede. Aanvankelijk lachen je ouders zachtjes in hun vuist als je weer eens een karikatuur van de buurman ten tonele voert, of zijn gedrag op jouw kinderlijke en onschuldige wijze benoemt. Niet meer leuk vinden zij het zodra jij benoemt dat jou broertje of zusje anders behandeld wordt. En helemaal verbrui je het als je die vraag stelt die men niet mag stellen! In het direct benoemen van iets door jou krijgt jouw omgeving gaandeweg de schurft want in de gangbare etiquette is dit not done! Dus maar snel die fles wonderolie gepakt en Priapus eens flink ingesmeerd! In zeer algemene bewoordingen en vanuit een soort visie probeer je dan voorzichtig toch jouw standpunt te verwoorden. En ziedaar, als je maar wollig om de zaak heen kletst accepteert men je! Je zou er bijna over denken om de politiek of de gemeenteraad in te gaan. Pim Fortuyn is het mooiste voorbeeld wat ik bij de hand heb. Hij kon in hele algemene bewoordingen zijn visie, Priapus in 9e Huis, vertolken, maar zodra hij het paard bij de naam noemde, Zwarte Maan in 3e Huis, viel iedereen over hem heen! Pim Fortuyn had ook Zwarte Maan conjunct het vierde Huis staan, zeer ten onrechte had de pers het aanvankelijk over zijn “het op de onderbuik van de samenleving spelend”!

Zwarte Maan in Kreeft, 4e Huis – Priapus in Steenbok, 10e Huis.

Dit kan een tamelijk lastige positie zijn. Je doorziet immers direct elke situatie! En dit begon thuis al bij pap en mam. Je doorzag als kind wat er aan de huiselijke sfeer mankeerde, of wat er in het gezin aan de hand was. Of dit nu de emotionele betrokkenheid van iedereen was of het ontbreken van sommige basisvoorwaarden. Overigens is de weigering vanuit de moeder, wat een contrast is met de zorgzaamheid die elke moeder aan de dag legt! In het vreemdste geval ben je een ongewenst kind of een ongelukje. Of je wordt in een vreemde situatie geboren die afwijkend is van andere gezinnen, op een woonboot of in een caravan, waar je dan een aantal jaren woont. In ieder geval heb je een buitengewone scherpe neus voor wat er aan de basis ontbreekt dan wel rammelt. Meestal ben je dit snel moe en ga je al vroeg op stap de wijde wereld in, Priapus. Al snel probeer je op eigen benen te staan met een baantje, gevolgd door een eigen kamer dan wel huis. Vaak heeft dit tot gevolg dat een eigen gezin pas later in het leven gestalte krijgt. En dan is de uitspraak vaak:”Zoals het vroeger thuis was, nooit meer!”. Een mooi voorbeeld is Paul Jambers die met zijn gecorrigeerde Zwarte Maan in IV absurde (gezins) situaties blootlegt!

Zwarte Maan in Leeuw, 5e Huis – Priapus in Waterman, 11e Huis.

Verhoogt inzicht in creativiteit, centrumpositie en spelinzicht, maar ook vrije tijd en plezier, kunst en artisticiteit. In ieder geval vindt pap het niet zo fijn dat jij in het middelpunt staat, want hij was toch de leider van de roedel? Vaak vindt de weigering dan ook door de vader plaats op welke wijze dan ook. Dat dit er wel eens hard aan toe kan gaan is inmiddels wel mijn ervaring. Enfin, met Priapus in XI zijn er snel vrienden gemaakt want je kent precies de sociale codes. En juist die vriendenclub bombardeert uitgerekend jouw weer tot leider! Het zijn de perfecte kroegbazen die met hun creativiteit, Zwarte Maan juist dat element van gezelligheid kunnen scheppen dat iedereen, Priapus, er zich welkom voelt. Ook zie je ze wel eens als leraar, maar dan met ietwat moeilijk opvoedbare kinderen, zodoende kan men leiding geven en ook de eigen creativiteit inzetten om uit deze kinderen het maximaal haalbare te halen. Maar ook qua spelinzicht, of dit nu politiek, Balkenende of sport, Johan Cruyff is, geniaal zijn ze erin!

Zwarte Maan in Maagd, 6e Huis – Priapus in Vissen, 12e Huis.

Briljant analytisch vermogen. Alle details worden gezien. Hierdoor ook zeer kritisch naar anderen toe. Je ruikt het gewoon als een ander maar wat zit te rommelen. Als kind zijnde konden je ouders jouw ingewikkelde vragen niet meer beantwoorden en je had gelijk door dat ze dit niet konden. Zodoende zit je al snel bij Priapus, wegdromend in jouw eigen wereld. Dit wegdromen is erg lastig, zeker op de lagere school. Je let gewoon niet op. Daarbij nog dat de lesstof je vaak niet zal interesseren maakt dat je al snel in de middenmoot belandt. Het beroepsleven heeft vaak iets overeenkomstigs, immers de meeste banen hebben veel sleur, zodat jij lekker kunt fantaseren. Maar toch ben je altijd op zoek naar die ene baan die perfect bij je past, en vaak dient deze zich aan omdat je door veel zelfstudie toch het vereiste niveau in huis blijkt te hebben. Een mooi voorbeeld is Jaap Jongbloed met zijn programma “Vermist”. De as werking van de Zwarte Maan zie je mooi terug in de details onderzoeken, Zwarte Maan in VI en dan de activiteit, Priapus in het grote geheel, het verborgene, 12e Huis om de persoon op te sporen.

Zwarte Maan in Weegschaal, 7e Huis – Priapus in Ram, 1e Huis.

Verhoogd inzicht in alles wat met relaties te maken heeft. En let op, relaties zijn alle mensen die je in de privé sfeer kent. Maar uiteraard is dit inzicht het meest toepasselijk op man vrouw relaties. Hier zie je feilloos wat er aan schort. Als klein kind immers zie je dat er bijna geen gelijkwaardige relaties zijn, die het hardste blaft, krijgt gelijk! Je merkt thuis feilloos op waneer de gesprekken tussen je ouders veranderen in blaffen en bij de buren of waar dan ook zie je dit. Dit alles brengt een enorm belangrijk dilemma aan het licht, want jij wil toch communiceren op een normale manier en dat blijkt niet te kunnen! Dus op naar Priapus in I, je eigen speelweide in. Daar ga je zitten broeden hoe je nu toch tussen die gekken kunt leven. Dus in no time heb je een veelheid aan rollen ontwikkeld om je toch staande te kunnen houden. Een echt vriendje of vriendinnetje is zeer lastig te vinden want een Zwarte Maan kent geen concessie, het kent enkel perfectie. Dus elke relatie is aanvankelijk dan ook een ramp, tenzij Amor of Eros voor jou de juiste peilen al vroeg schoot.

Zwarte Maan in Schorpioen, 8e Huis – Priapus in Stier, 2e Huis.

Geniaal inzicht in processen en transformaties. De rastherapeut, en tegelijk de “alchemist” die zijn eigen middelen maakt. Al vroeg in je leven begrijp je niet dat mensen een chaotische aanpak hebben. Stapsgewijs is er niet bij. Al vroeg een technisch wetenschappelijke belangstelling, hoe werkt het! Je ouders kunnen je niet meer bij houden dus zoek je alles maar in je eentje uit. Dan ontdek je, op momenten dat het rustig is, in jezelf zo’n enorme gevoelsstroom dat deze je nog meer verbaasd. Hierover sprekend met je moeder, schudt zij met haar hoofd. Een klein kind kan toch nooit zo’n rijk gevoelsleven hebben, verzucht ze. Maar ja, jij laat je dan helemaal niet meer zien. En die keren dat je dat per ongeluk wel doet maakt de ander je zo belachelijk dat je dit ervaart als een mes in je hart. Nee die zachte diepe kant, die stille waters laat je maar niet meer zien en daarbij heb je al door dat Priapus geld oplevert. Je bent gaandeweg namelijk al steeds handiger geworden in het zelf geld verdienen, je eigen bestaanszekerheid is een sterk thema! En je hebt ook in de gaten doordat je weet hoe je zaken aan moet pakken (procesmatig) hoe je sneller kunt werken dan de ander, dus meer centjes verdienen. Hier zit nu net het schisma in jezelf, blijf je Priapus en de Zwarte Maan voor het materiele inzetten of volg je een andere weg? Herman van Veen laat juist met zijn teksten deze stille waters zien.

Zwarte Maan in Boogschutter, 9e Huis – Priapus in Tweelingen, 3e Huis.

Als kind heb je een enorme objectieve kijk op dingen waardoor je eigenlijk met jouw mening er al snel niet meer bij hoort. Mensen vinden objectiviteit namelijk helemaal niet zo leuk, want dan kunnen ze niet meer gezellig kneuteren onder elkaar. Beter gezegd, elkaar gezellig met die ruim voorhanden zijnde beroemde wonderolie insmeren. Maar goed op deze wijze krijg je al snel door dat meehuilen met de wolven in het bos een stuk makkelijker is. Voor de dagelijkse korte contacten ontwikkel je rollen die overeen komen met de laatste hit op de radio. Met een makkelijk refrein waarmee je niemand meer verontrust. Je hebt ook een methodiek ontwikkeld om toch jouw visie te kunnen blijven geven, maar die verpak je meestal op een volkse manier. Je leent namelijk een beroemd persoon om je visie in te verpakken. Aangaande het groot-kapitaal “leen” je bijvoorbeeld Marx: “Marx vond dat….”. Denk je ook niet dat hij gelijk had, etc. Of aangaande spirituele zaken leen je de Dalai Lama even. Uiteindelijk leer je dit ook wel weer af, maar het duurt een hele tijd. Ook kan het voorkomen dat je door middel van korte cursussen, Priapus, probeert de status van de Wijze, Zwarte Maan, te verdienen. Helaas, dit biedt weinig hoop, zo val je nog steeds door de mand!

Hier is Wieteke van Dort het mooie voorbeeld. In de stratenmaker op zee show, een kinderprogramma, 3e Huis, speelde zij de oude afstandelijke dame, 9e Huis. Maar ook George Harrison van the Beatles heeft de Zwarte Maan in IX. Hij stond bekend als de wat verlegen filosoof van deze band.

Zwarte Maan in Steenbok, 10e Huis – Priapus in Kreeft, 4e Huis.

Voor de eigenaar van deze positie, dit is lastig! Het 10 e Huis, Steenbok, heeft altijd te maken met het traject “geboorte en einde van je leven”, het leven als levensloop met daarin uiteraard het belangrijke gedeelte van je 20 e tot je 65 e levensjaar. Van de ene kant je carrière te noemen, bezien vanuit je mogelijke beroep, maar in een groter geheel geplaatst je algemene maatschappelijke ontplooiing. Net zoals bij de Zwarte Maan in I, Ram een lastige stand, met dit verschil dat met de Zwarte Maan in I, jij als persoon nog je gang kunt gaan, maar nu vanuit de maatschappij onder de loep genomen wordt. Je hoeft de media maar te volgen om te zien hoezeer een bepaalde maatschappelijke benoeming stof kan doen opwaaien. Maar in het begin van je leven heb je hier uiteraard nog geen last van. Afgezien van het feit dat je de maatschappelijke misstanden al snel in de gaten hebt. Vandaar de wellicht wonderlijke insteek, die vanuit de praktijk bevestigd wordt, dat je vader of de kostwinner een betrekking had waar iets niet mee aan de haak was. Wellicht had hij een baan waarin hij buiten zijn eigen morele gevoel moest handelen of voor jouw gevoel dat hij een maatschappelijke positie had die nogal discutabel was. Màxima is hier het mooiste voorbeeld van wat ik in mijn archief heb. Haar vader is nu eenmaal niet het toonbeeld waarmee je in Nederland als toekomstig vorstin mee kan komen aanzetten. Dit heeft op jouw kleine kindertijd een dusdanige impact dat je je heel graag verschuilt achter moeders rok, Priapus, daar is het tenminste veilig! Maar net zo als bij de Zwarte Maan in VI een soort van “deze carrière nooit voor mij!”. Uiterst selectief tast jij de maatschappelijke mogelijkheden af, het moet voor jou passen als een maatpak en anders maar NIET! Dit is niet zo zeer een probleem in de beroepskeuze, zoals bij de Zwarte Maan in VI, maar eerder een probleem in de beroepsuitoefening. Immers die baan die jij ambieert ligt niet zo makkelijk voor het oprapen. Een sterk gepositioneerde Saturnus kan hierin wel een grote hulp zijn!

Zwarte Maan in Waterman, 11e Huis – Priapus in Leeuw, 5e Huis.

Een diep inzicht in alle groepsdynamische processen. Als klein kind al heb je een fenomenaal inzicht in alle sociale misstanden dat je er soms stapelgek van kunt worden. Hoe kunnen mensen zo met elkaar omgaan? Voor jou een groot vraagteken waar je met hart en ziel op gaat zitten broeden. Je pappie en je mammie vinden jou maar een vreemde eend, hoe kun je je toch zo druk maken?? Maar bij jou wringt de schoen al dusdanig dat je een expressievorm, Priapus in V, gaat zoeken zodat je eindelijk eens wat stoom kunt afblazen. Elke rol die je ook maar kunt spelen om de medemens te helpen (een vaderfiguur te spelen) grijp je aan. Op deze wijze ervaar jij het als een mogelijkheid, ook al is het maar met een rol die je speelt, het sociale onrecht enigszins recht te trekken. Op alle vlakken van de samenleving zie je deze personen, vaak in het onderwijs. Elk jaar opnieuw jonge mensen proberen op te leiden zodat zij hun weggetje in de samenleving kunnen vinden, “leer, dat is je gereedschap voor later!”. Maar ook in het maatschappelijk werk om mensen die minder weerbaar zijn te ondersteunen. De overleden nazi-jager Simon Wiesenthal vind ik hier het mooie voorbeeld van sociaal onrecht signaleren. Het was dan en is nog steeds van de gekken dat oorlogsmisdadigers vrij kunnen rondlopen. Bij hem ook een mooi zichtbare werking via de Tekens. Zwarte Maan in Maagd, oog voor alle details, Priapus in Vissen, activiteit in de hele wereld.

Zwarte Maan in Vissen, 12e Huis – Priapus in Maagd, 6e Huis.

Geniaal in het abstracte, briljant inzicht in het grote geheel. Iedereen kijkt als het ware door zijn tunnel van waarneming, zodat bij iedereen het blikveld enigszins vernauwt is. Bij jou ontbreekt die vernauwing, je merkt alles op (wat de ander laat liggen). Erg vermoeiend voor je omgeving, immers voor jou zijn alle problemen al zichtbaar voordat de ander ze opmerkt. Daar heb je hem weer met zijn gezeur! Tja dan toch maar iets gaan doen. Daar word je gaandeweg dan ook erg handig in. Je doet gewoon de dingen die gedaan moeten worden zonder al te veel “daar heb ik geen zin in”. In de beroepssfeer zie je eerder beroepen die met papier, abstract, te maken hebben dan met de handen, concreet, zoals politici. Wim Kok is hier een mooi voorbeeld van. Het overzicht houdend over het grote geheel, Zwarte Maan in XII, als minister president, terwijl hij wel alle dossiers, Priapus in VI, moest kennen. Kok's valkuil lag mijns inziens dan ook bij zijn Zwarte Maan, hij weigerde met de twee paarse kabinetten de WAO, 12e Huis kwestie, aan te pakken, 6e Huis, terwijl hier met de VVD als coalitiepartner de mooiste kans voor lag! Twee andere politici uit het socialistische nest, het 12e Huis is immers het socialisme, zijn Felix Rottenberg en Ad Melkert die beide de Zwarte Maan ook in het 12e Huis hebben.

Meer informatie over de betekenissen van de Maansknopen in Huizen en Tekens vind je in Zwarte Maan, Zwarte Zon, Drakenkop van George Bode.

Naar boven