Zwarte Maan, Zwarte Zon Drakenkop symbool zwarte lichten astrologie enneagram

Astrologie   Zwarte Lichten   Enneagram

 Home 

 

Enneagram coach Rob de Best, biografisch

Enneagram coach Rob de Best

Tijdens een inspirerende kop koffie met een doorwinterde trainer, waarbij ik mijn ambitie aangaf om ‘wat meer’ in verkooptrainingen te gaan doen, werd me de vraag gesteld van welk model ik gebruik maakte.

Model? Had ik dat nodig dan, opperde ik nog… Nog geen week later viel het oog op een cursus enneagram. Kijk aan, toeval bestaat niet, en ik had mijn model gevonden. Tijdens deze cursus ben ik uitgebreid bestookt met enneatypische informatie over de negen karaktertypes. Dit gaf weliswaar wat meer zicht gaf op mijn eigen gedrag, maar per saldo kwam ik met meer vragen thuis dan antwoorden.

Lezen dus. Alle bekende karaktertypische ennea-publicisten als Riso/Hudson, Palmer, Hurley/Dobson, Rohr en wat Nederlanders die bij hen een cursus gevolgd hadden als van de Wetering en Nathans, en daar zelf weer over schreven, doorspittend, kwam ik steeds vaker de namen Gurdjieff en Ouspensky tegen.

Deze twee werden verantwoordelijk gehouden voor de introductie van het symbool van het enneagram in het westen rond 1914, terwijl het gebruik van het enneagram als psychologisch model dat rond 1974 werd gepubliceerd op het conto van Ichazo en Naranjo werd geschreven. Verder viel op dat alle schrijvers redelijk vergelijkbare beschrijvingen gaven van de enneatypes, maar vooral dat er veel uiteenlopende suggesties werden gedaan over herkomst en authenticiteit.

De verdieping in het werk van Gurdjieff en Ouspensky was dan ook een logisch vervolg en het begin van een inspirerende ontdekkingsreis. Kort daarna maakte ik kennis met Paul van Oyen, wiens moeder vanaf 1936 bij Ouspensky heeft gestudeerd en werd het mij al snel duidelijk dat wat er werkelijk over het enneagram te leren is niet in de bekende boeken is te vinden.

Kort daarna ontmoette ik Svami Nithananda Bharati met wie ik vele gesprekken mocht hebben over hoe de principes van een filosofische traditie kunnen worden toegepast in het dagelijkse westerse bestaan.

In 2002 maakte ik mijn opwachting in de movementsclass van Wim van Dullemen. Wim, die het tot zijn levensdoel heeft gemaakt om de beroemde Gurdjieff movements te reconstrueren en te conserveren. Door het bestuderen van de movements begon het besef te dagen wat Gurdjieff bedoeld moet hebben met ‘het enneagram kun je alleen begrijpen door het te doen’.

In deze movementsclass leerde ik astroloog Wout Hendrickx kennen. Wout was al sinds de jaren ’80 bezig met astrologie en het ‘Gurdjieff werk’. Al eerder had ik me gebogen over de relatie tussen astrologie en het enneagram. Voor mij vast staat dat beide modellen meer dan 3500 jaar geleden in Egypte moeten zijn gebruikt, Gurdjieff regelmatig naar astrologische verbanden verwijst, maar ik nergens enige beschrijving kon vinden over de relatie tussen deze twee. Ook Wout had zich hier al meerdere keren over gebogen, en de zaak even zo vaak weer laten rusten. En, als ineens ging het licht aan en bleek de oplossing (achteraf gezien) zo eenvoudig als de paperclip.

Er bleek zowel een duidelijke relatie in het procesverloop als in de betekenis van de astrologische zwarte lichten, waardoor beide modellen vanuit elkaar verklaard konden worden. Deze ontdekking vormde de basis voor Essential Coaching. De completering van het protocol ontstond vanuit een andere bezigheid van Wout: het maken van bloesemremedies naar de uitgangspunten van dr. Edward Bach, waar hij zich al meer dan 15 jaar mee bezig hield.

Achteraf was het simpel, mensen zijn geen statisch gegeven, geen enneatype. Mensen zijn onderhevig aan diverse processen die zich permanent in verschillende fasen bevinden. Sommige processen gaan als vanzelf, anderen hebben extra aandacht nodig, weer andere stagneren. Als te veel processen stagneren lopen mensen vast en vallen uiteindelijk stil, danwel op, uit of om. Het doel van een Essential Coach is dan ook om een stagnerend proces te detecteren en ondersteuning te bieden bij het weer op gang brengen van het proces. Kortweg geformuleerd: als iemand vast stelt dat zijn willen en kunnen niet meer synchroon lopen, is er een Essential Coach nodig.

Mocht je de opleiding willen volgen dan wens ik je ernstig veel plezier toe bij deze opleiding en vooral bij het praktiseren ervan. Ik gun je dat je veel inspirerende momenten zult hebben waarbij je de principes van dit Werk in je genen zult activeren, waardoor het resultaat je eigen creatieve proces en unieke, onvervreemdbare kwaliteit wordt.

Alphen aan de Rijn , januari 2005 Rob de Best

Klik hier voor de opleiding

Naar boven

Home

Contact

Horoscopen

Publicatie's

Horoscopen

Spirituele Kant

Carteret

Sirius

Studiegroep

© Copyright 2001-2007  Wout Hendrickx   George Bode   Rob de Best   klik hier voor Citaten, Copyright en  Disclaimer.